Dag 26: Turtle power!
Klockan 10.30 tidigare denna dag samlas vi, tillsammans med ungefär tio andra, vid en halvstor, orange fiskebåt för vår snorkeltur. 70 000 Rp/pers kostar det och då är vi tvugna att hyra fenor för 10 000 Rp separat. Turen går runt de tre Giliöarna; Trawangan, Meno och Air. Vi ser hundratals färgglada fiskar, flera stora och små skölpaddor i NÄRBILD och stora musslor. Vattnet är sjukt fint; en blandning av mint, turkos och ljusblått. Man vill slå in det i presentpapper och stoppa i munnen. Varje stopp vi gör är finare än det andra och efter tre långa stopp stannar vi vid Gili Air, som är den lugnaste ön, och äter lunch, badar och snorklar lite mer. Det är en sån där hedonistisk dag då inte många bekymmer kommer nära ens huvud.
Sarah och Alexander
Dag 25: Oh, such a perfect day
Vi går med honom upp på en stig bakom de två bungalows som ligger närmast vattnet, till den bakre radens två. Han ber ägaren visa oss rummet efter som han själv är blöt, och vi tar på ägarens initiativ av oss flipflopsen vid verandan och går in i vad han blygsamt kallar “a simple room”. För enkel är den, på ett inspirerande vis. Väggarna är kala och det står klart att fokus varit på funktionalitet. Golvet är av obehandlade plankor, och i taket dinglar en naken glödlampa. En läslampa ockuperar hyddans enda eluttag och står på golvet, och en fläkt siktar på den rymliga dubbelsängen med rena vita lakan. Badrummet är i typisk indonesisk stil rymligt med öppet tak och mosaikgolv. När vi frågar om priset, svarar han hundra. Hundratusen indonesiska rupier, motsvarande 75 svenska. Ingår frukost? “Breakfast included”, svarar han. Detta är hälften av vad vi betalar nu. För första gången på resan blir jag helt förtjust i ett boende, och dess ägare. De två känns som geniunt hederliga och enkla människor. Misstankar väcks också om att badvattnet här är mindre strömt och har mindre manetbitar i sig än längre ner på stranden där vi bor nu. Vi tackar för titten, och fortsätter vår promenad.
Vi går upp och börjar packa medan vi befinner oss i ett stadie likt nyfödda katters där att öppna ögonen är en omöjlighet. Jag sköljer ansiktet och något som kan vara smuts, gammal svett, hud, eller torkad solkräm, skrubbas bort från näsan. Efter bananpannkakor och omelett, med apelsinjuice från pulver men med is, går jag till den redan vakne, redan svettige pingisspelande ägaren och säger att vi hittat annat boende för halva priset och om han inte kan ge oss bättre pris så checkar vi ut. Han erbjuder oss ett rum för etthundrafemtio i huvudbyggnaden, det vill säga utan charm, som vi tittar på, och som har tvillingsängar. Sarah känner sig lockad av tanken att inte packa sina tillhörigheter ännu en gång, och inte gå de femhundra meterna i värmen med fullpackad ryggsäck. Vi går till internetcafé för att se om Filip som kommer till Bali tre dagar senare har svarat om han vill möta upp oss på Gili Trawangan, eller på Bali. Han har inte svarat. Med kombinerad vältalighet och tjat går Sarah med på flytten på mitt vis, och vi går längs grusvägen parallel med stranden med saronger mellan våra solmisshandlade axlar och ryggsäckar. Från flera håll hör vi “room room?” och när en säger åttio, svänger vi in på en väg rakt upp till vänster, hundra meter ifrån stranden. Denna bungalow är av högre standard än den vi har som mål, med stengolv, och högt i tak. Den är tekniskt sätt överlägsen den vi tittat på dagen innan, men när det står klart att båda kände en avsmak för han som visar oss runt, och när vi tänker avståndet till stranden och hur becksvart det blir här på natten, går vi vidare till vårat första mål.
Så fort vi får nyckeln till det nya boendet tar vi snabbt och lättat av oss ryggsäckarna och skyndar oss till stranden som om vi fått ett slags smuts på oss som genast måste tvättas bort. På stranden finns fyrkantiga upphöjda vägglösa hyddor och solstolar till vårat förfogande, men de lägger vi inte märke till förrän senare för nu prioriterar vi att omslukas av det turkosa vattnet. Vattnet är stilla, glasklart, med en sandig botten, och vi känner inget som kan liknas med små brännande stötar likt de vi fått på Kuta Beach och framför där vi bodde förut. Vi gör båda Iiih-läten över hur rätt vi hamnat, och kysser varandra mjukt. Sarahs fokus faller sedan på min vänstra axel som om hon sett en död pixel på en datorskärm och börjar gnugga på den med pekfingret. Huden korvar sig och hon håller upp hennes upptäckt framför mina ögon. “Du flagnar!”, säger hon oroligt. Jag är säker på att hon förväxlar mig med någon annan, någon som flagnar, kanske någon svensk kille hon träffat någon gång. “Alexander flagnar inte, det är typ ett faktum”, tänker jag självsäkert under sekunden det tar att vrida huvudet för att motbevisas av min svikare till axel.
“Oj”, får jag fram. Följt av “Oj. Oj. Oj”. Medan jag bearbetar chocken fortsätter Sarah fnittrigt pilla bort hud från numera båda axlarna. Istället för att få den typen av panik som hade varit typisk för ett par år sedan, då felfritt utseende var av absolut vikt, då jakten och självvärdet var samma sak, hänger jag mig också i hudplockarleken tillsammans med Sarah. “Skönt att det händer nu i början av resan”, säger jag lugnt och lättat, och en misstanke om förändring av inställning formar sig. Jag tar på mig snorkel och cyklop och simmar bland korallerna som finns på båda sidor om vår lugna, sandbottnade bit strand och ser flera färgglada fiskar och tänker på hur rädda fiskarna i Hitta Nemo blir när de ser en cyklopklädd människa. När jag simmat min väg tillbaka till Sarah håller vi om varandra och jag får henne att medge att hon älskar det här vi hamnat och att jag visste vad jag snackade om när jag insisterade på det här stället. “Du gissade och det visade sig stämma!”, säger hon antagonistiskt, varpå jag svarar “Det är det bästa man kan hoppas på.”
Vi lägger oss i en av de fyrkantiga vägglösa hyddorna och läser varsin bok tills hungern gör inträde, då vi går till skjulet till vänster om andra radens två bungalows där ägaren och hans fiskfångande vän sitter. Jag frågar om de säljer mat, och ägaren säger att de kan erbjuda enkel mat som ris och stekta nudlar. “Har ni en meny?”, frågar jag västerländskt. “No menu, but we have rice, noodles or.. fish?”. Han tar fram en dagsfärsk snapper och jag frågar vad han vill ha för fisken med ris till. Han ser fundersam ut och det är tydligt att mycket tankar flyger i hans huvud som om han förhandlar med någon i sitt huvud. Fifty thousand, säger han till slut som på auktion. Jag och Sarah nickar medhållande till varandra. Kompisen skrattar och skakar på huvudet. “He give you local price”. Ägaren svarar med “I treat my guests like my family.” följt av en axelryckning.
Medan han tillagar maten berättar ägaren om hur han kommer från Bali, och har jobbat med att laga italiensk och indisk mat för stora hotell i många år men hur han inte gillat “Time is money”-tänket och bestämde sig för att flyttat ut till Gili Trawangan där det inte finns poliser, stölder eller bekymmer. Här är luften ren, och han bygger sina bungalows två i taget då han har råd, berättar han. Jag frågar vart han själv bor, och han pekar på skjulet där fisken grillas. Ja, varför inte. Min respekt för ägarens hängivenhet och prioriteringar når nya höjder.
Medan vi glufsar i oss den nygrillade nyfångade fisken känner jag mig för första gången på resan framme, och helt och hållet tillfreds utan behov att åka vidare. Efter vi ätit klart, frågar ägaren om vi är klara, och då ställer han vår tallrik på marken åt katterna. Vi smörjer mina axlar och ansikte utförligt i hyddan innan vi återgår till varvat badande, solande och bokläsande, tills solen går ner. Flera gånger slås jag av Sarahs skönhet och hur solen förstärker den. När vi håller om varandra i det solreflekterande vattnet håller vi båda med om hur lyckliga vi är i detta ögonblick.
Senare klipper Sarah shorts av sina jeans med nagelsax, jag hittar en stabil bjälke att göra pull-ups på, vi går till öns filmcafé i hopp om bra film men möts av Bride Wars, och efter ett par dagars oroligheter på magfronten har läget stabiliserats, men de ögonblicken bleknar i jämförelse med en vacker dag av lugn, hudflamsor, och kärlek.
Alexander
Dag 24: Gilisar.
Det finns lika många som väser "Weed?" här som "Taxii?" på avenyen, och öns kids är så företagsamma att de till och med erbjuder magic mushroom shakes med hemkörning.
Vaknar under ett myggnät av fågel- och insektsläten i en underbar bungalow. Somnar om. Nästa gång vaknar vi av muslimsk bön som pumpas ut ur en högtalare någonstans. Efter ställets bjudfrukost hoppar vi i vattnet, och senare på dagen går vi runt hela ön på under två timmar. Det är underbart att leva.
Bloggar flitigt.
Dag 21-22: Terima Kasih?
När förvåningen lagt sig lägger vi oss vid poolen. Ni som känner mig vet kanske hur mycket jag avskyr att bada i instängt klorvatten. Om man vill bada pool kan man stanna hemma och åka till närmaste badhus, alternativt någon fancy resort på kanarieöarna, istället för att åka runt halva jordklotet. Men ok, det är Nippi och vi är så illa tvugna. Det bor praktiskt taget uteslutande svenskar på hotellet och vi hänger med "Sverkers klick". Trevliga, bruna surfarpojkar som gillar att bli fulla väldigt tidigt, tatuera sig, klättra på tak, och prata om brudar (för att censurera lite). Alex trivs och jag försöker hålla humöret uppe, även fast det stundvis känns som en gratis inblick i en charterresa. Vi dricker Bintang (äntligen starköl), solar på solstolar, badar massa och känner oss som de blekaste varelserna ever. För ni ska inte tro att svensk-kolonin består av massa rosa personer med fräknar, nej, dessa människor är jämnt mörkbruna över hela kroppen. Mörkt läder.
Nippi firas med en dag vid poolen och Balinesiskt hembrant.
Till middag har hostlet fixar en buffe. 95 000 Rp/person. Man har inget annat val eftersom vi inte direkt kan gå till något annat ställe. Klockan är runt sex och alla sitter vid olika bord under bar himmel och väntar. Det dröjer. När buffen äntligen dukats fram så blir kön sjukt lång och maten tar såklart slut i omgångar vilket gör att man får vänta i kön. Ris, nudlar, grönsaker, frukt, kött, kyckling, sallad och någon slags kaka finns att välja på. Man hinner endast äta en gång, då kön är så lång och då vi ätit klart har inte alla människor fått mat ens. Klockan sju måste elen stängas av och det blir kolsvart. Värmeljus och ficklampor gör nattens orientering möjlig. Väl uppe på rummet möts vi av bakslag nummer två. Den svarta, glänsande jätten har sin bas i badrummet. Jag ställer mig på sängen, medan en svettig Alex försöker fånga den med papperskorgen. Det går inte så bra och irritationen växer. Det slutar med att en indonesisk man från receptionen dödar den med en bit toapapper. So easy. Vi sover svettig och oroligt under den mesigaste fläkten gud skådat och drömmer om hav.
Fredag:
Alla indonesier ska åka hem från sina byar utanför Kuta, så alla affärer har halvdag. Vi upptäcker till vårt förtret att bankomaten vi behöver öppnar 19. Kul. Vi kan inte ta ut pengar, betala hotellnotan, och åka vidare till Giliöarna. Vi är fast en dag till. Kuta Beach är ett paradis för surfare och ett helvete för oss andra. Smutsig, beige sand, grumligt, ljusbrunt vatten och pga de kraftiga vågorna är större delen av vattnet rödflaggat = bada ej. Såklart badar vi ändå, men det är inte en jättetrevlig upplevelse. Det sticker till på våra kroppar med jämna mellanrum av de sönderslamsade maneterna som är en stor ingrediens i strandens cocktail. Bokstavligen en gång i minuten vill försäljare påstridigt sälja oss glass eller smycken eller pilbågar ("For shooting cats!"). Vi går omkring lite i staden, hänger lite med de andra vid poolen och senare på kvällen beskådar vi solnedgången på stranden och gnager på kokosnötsbitar.
Vi beslutar av åka till Gili trawangan dagen därpå och köper biljetter i receptionen. Slow boat och car transfer direkt från hotellet till hamnen. 335 000 Rp tur och retur, öppen hembiljett. Med Fast Boat tar det två timmar, men kostar 1 200 000 Rp T/R.
Efter middag med några av svenskarna går vi tillbaka till hotellbaren och blir bjudna på jungle juice och arrak-drinkar. Vi får tips om vart man ska åka på Lombok och ca fem timmar senare kliver vi upp för att ge oss iväg.
Sarah
Dag 20: Selamat malam.
Vi sitter i luften 45 minuter ifrån Bali nu och hjärtat slår dubbelt så fort. I tulldeklarationen vi fått att fylla i innan landning ljuger jag och bockar nej på "Do you have with you cinematographic films, pre-recorded video tapes, video laser discs or records?" även fast jag visst har 6 DVD-filmer i mitt bagage. Kommer de ta mig? De skulle inte fängsla mig, bara bötlägga. Det är kväll och becksvart ute.
Snart är det ett nytt land, en avskild ö, ett nytt folk, ett nytt språk. Vi landar tio på kvällen, har ett hum men ingen stenkoll på valutan eller prisnivåer, och inget boende är bokat. Saker brukar ordna sig, men likförbannat är jag nervös som inför första skoldagen. Poppies II är en hosteltät gata, har vi hört. Jag tittar omkring mig på planet och undrar om vi ska behöva slåss om ön taxibilar med alla dessa människor. Jag föreställer mig hur öns tio taxibilar slåss om att få köra de nyanlända med Bob Marley som strömmar ur bilstereon. Okej, nu läser jag i Lonely Planet Indonesia om Balis befolkning om 3,2 miljoner. Det känns lugnande.
Det finns en god del svenskar och jänkare på flyget och litet kommer jag sakna att vara en kuriosa som viting. Främlingar som vinkar från fordon och folk på gatan som säger "Hello" eller vill fotas med en. Har känts bra att kunna göra någon glad genom att bara vara där.
Jag läser vidare i Lonely Planet. Något om visa on arrival som Hedvig snackat om vid inresa till Borneo gör sig påmint. $25 för Visa on Arrival. Och Borneo där de är är ju som Bali indonesiskt. Japp. Flygvärdinnan bekräftar att $25 ska betalas kontant vid ankomst för att få komma in i landet. Vi har inga kontanter. Vi tar ut, såklart, det måste ju finnas bankomat. Spola fram en timme. Bankomaterna på flygplatsen är stängda. Varför de skulle göra en sån sak är det ingen som säger. Jag har en nödsedel, 50 euro, som löser det nya landets första problem (Tack pappa).
Salamat malam!, "god kväll", yttrar jag glatt, nylärt, och förklätt nervöst först vid visumdisken för vi inte har köpt utresa, och sen i tullen för jag är rädd att de ska hitta mina DVD-filmer och ge mig dyra böter.
Utanför är det varmt som en bastu och frågar mig fram till närmaste bankomat. På väg i den riktningen frågar en taxichaffis vart vi är ifrån, vart vi ska, och att det är holiday, Poppies II inte bra då. Vi suckar, tänker men gud lär er nya knep, avböjer kategoriskt och säger att vi letar bankomat. Han säger att alla är stängda, för det är helgdag imorgon. Vi måste nog allt kolla ändå, säger vi, för vi har inga kontanter. gör som ni vill, men det är så, avslutar han. Vi hittar snart bankomaten, avstängd. Vi träffar flera i samma sits som oss som inte heller hittat någon öppen ATM. Vi får lite panik, går in på flygplatsen och växlar de få malaysiska pengarna vi har från vår mellanlandning. Kvinnan i luckan bekräftar att det är helgdag, Nippi, över hela Bali imorgon och att alla affärer, alla bankomater, alla restauranger, alla öns lampor, kommer vara avstängda från midnatt till soluppgång dagen efter. Och det är två dagars fängelsestraff om man vistas på öns gator. Vi som kommit hit från Kina en vecka tidigare för att vi höll på att spricka av badlust tappar hakan.
En taxichaufför som försöker blåsa oss och ta 100'000 IDR för att köra oss så nära Poppies II som det går nu när de börjar stänga av gatorna, berättar efter vi klargjort vår ekonomiska sits hur vi får den statliga taxitaxan från ett annat ställe.
Mörk ö + hinduistiskt monster = Nippi
Med ryggsäckar på och svettflodar vandrar vi genom denna becksvarta ö och hittar till slut Poppies I. Vi träffar några Auroror som är trevliga och tipsar om deras ställe. Uppgivet tar vi in på AP Inn, för att det är rätt billigt (180'000 IDR = 135 SEK), det finns pool, och vi kan skriva upp mat på rumsnotan och betala i efterskott. AP inser vi snabbt är en svensk koloni. Snabbt byter vi om, hoppar i poolen och flyter runt med öronen under vattnet för att dämpa lätet av de festande åttioåttorna. Stjärnhimlen är fantastiskt stor och klar.
Alexander
Dag 17-18: The Hills.
Vi åker en timme i buss på den vackra landsbyggden för att komma till floden där vi ska båt. Det finns bokstavligen hundratals kullar häromkring, jag trodde det bara skulle finnas en handfull överhypade, typ som pyramiderna, men icke. Utflykten består av flera tillfällen då vi är säkra på att ingen har koll och att vi kommer bli kvarglömda, men då och då ser vi personer som ringer någon med mobilen och sen visar de oss vad nästa steg är. Flodflotten glider fram genom det klara grunda vattnet och vi blir alldeles till oss. Vi vill bada! Nu! Flottarna stannar till på en ö byggd av halvstora stenar i mitten av floden där gamla tanter vill sälja oss frukt, och det finns två matstånd per person. Framförallt säljs det friterad fisk och småkrabbor. Alla är påstridiga, och det finns ingen utväg. Vår båtkille åker iväg och lämnar oss här för att komma tillbaka en halvtimme senare med dator, skrivare, laminator, och tält, som de bygger upp till ett fotostånd på den här ön som inte är större än hundra kvadrat.
Tillbaka i Yangshuo hittar vi efter mycket om och men Bamboo Inn. Det ligger i en omärkt gränd, utan skylt ovanpå, och det lever upp till förväntningarna vi har byggt upp när vi dagdrömde oss bort från gårkvällens boende. Personalen består uteslutande av söta till synes femtonåriga tjejer som kan bäst Engelska på resan hittills och mest sitter i lobbyn och stickar och kollar på filmer med fina kristna värderingar varje gång vi går in eller ut.
På kvällen får jag min vilja igenom och vi äter billig middag på Dumpling Dynasty var specialitet är, ja, you guessed it. Vi får det klart för oss att det finns frukostdumplings, de är som kroppkakor, och kvällsdumplings, som är ångkokade och mer som tortellini. Jag gillar frukostdumplings överlägset mer. Sarah föredrar middagsvarianten och kallar frukostvarianten för för degiga.
Sen köper vi billig sprit och sätter oss på hosteltaket och njuter av brisen. Upp kommer ett amerikanskt par som jobbat i Sydkorea som engelskalärare det senaste året, och nu reser de i Kina med en Lonely Planet från 2002. De berättar att de överlägger om det faktiskt är värt att röka gräs i Thailand. Deras slutsats är att det är visst värt risken att åka fast, och att alltid ha mutpengar på sig.
Nästa dag hyr vi härliga fjädrade mountainbikes och ger oss ut på upptäcksfärd. Vi letar efter landsbyggd, någon del som inte är uppbyggd för turisters skull. Svetten rinner och det är sjukt vackert. Kinesesiska män tar inte av sig på överkroppen när det är varmt, de drar istället upp tröjorna så att magen vädras. För att ta seden dit jag kommer gör jag likadant trots att min tröja efter första timmen känns som blött papper som fastnat på mig. Vi har jättekul när vi exalterat åker in på alla småvägar vi ser, speciellt de som inte är asfalterade, och först när vi möter återvändsgränder eller kinesiska skrik som inte låter vänliga, så vänder vi för att hitta en annan rutt. Vi hittar bland annat en grön liten oas i mitten av floden där vattenbufflar betar fritt, där vi doppar fötterna i vattnet och blir alldeles till oss.
Genom att säga "hello" och "bye bye", blev han genast en av de bättre på Engelska vi träffat.
Efter många timmar och liter vatten och en banan senare är vi dyngsura hemma igen. Hur mycket vi vill sola och bada är löjligt, så vi köper flygbiljetter till Bali tills på onsdag. Vi kommer då dit en vecka innan Filip & Co och målet för den tiden är Giliöarna som alla vi pratat med är helt lyriska över, och när vi läser på om stället och ser bilder är det lätt att förstå varför. Snorkling, varmt, vita stränder, inga bilar. "Lägg klockan i väskan och spendera dina dagar med sol, bad, och goda böcker." Hells yeah.
Alexander
Dag 16: Running up that hill.
Efter vår första natt i Guilin hyr vi cyklar och ger oss ut på vägarna. Vi vill se mer av de gröna kullarna som omger stan. Kulle efter kulle vill ha inträde, mellan 20-30 yuan för att få komma in! Vi är snåla och betalar inte, utan cyklar runt de inhängnade områdena istället medan vi tittar in och säger saker som "ooh" och "aah". Vi har redan checkat ut från Backstreet Youth Hostel som bara kostade 80 yuan, eftersom det luktade mögel och en kackerlacka gjorde cameo i badrummet. Vi tänker så här, på en ö i en bungalow så är det insekternas hemmaplan och vi får lära oss leva med vad som nu kryper och har sig, men i städer då har vi högre krav på tillvaron. Dessa är, kortfattat, rena lakan, inga kackerlackor, och en gnutta charm.
Alexanders Mastercard som vi båda satt in pengar på och som agerar som vår delade ekonomi till alla gemensamma utgifter, är borta. Vi har inte behövt det sedan Shanghai och det finns ingenstans att hitta. Kortet spärras, nytt kort beställs, som Anneli får skicka till Filip som tar med det till Bali där vi ska möta upp honom i början på April. Tills dess använder vi Swedbankkorten med deras förbannade uttagsavgifter.
Det är lördag och vi ser väldigt många sitta och spela kortspel som vi inte förstår oss på på gatorna. En moped kör i en korsning in i Alexanders cykel men cykeln klarar sig förvånansvärt bra, och Alexander får bara ett småsvullet lår som kvitto efter händelsen. Vi njuter för mycket av att rulla runt på smågatorna för att haka upp oss på krocken. Sen hittar vi Laoren Hill som vi bestiger gratis (that's what he said!) och svetten rinner på ett skönt vis. Utsikten är grym.
Vi känner oss nöjda med dagen och funderar på vart vi ska checka in i ikväll. Ingen av oss har fått feeling för Guilin så vi drar till Yangshuo direkt istället. På busstationen som har en buss dit var tjugonde minut möter vi en till synes trevlig ung kille som kallar sig Kevin. Hans engelska är okej, han säger att han jobbar för busstationen med att hjälpa utlänningar, vilket vi betvivlar. Han hjälper oss hur som helst till vår buss och frågar oss om hur länge vi ska vara i Yangshuo och om vi bokat hostel. Vi säger att vi hört bra saker om Bamboo Inn, som han säger att de bygger om. Men det finns två, säger vi, bygger de om båda? Ja, säger han. Det gör dom. Om 3-5 månader, då kan vi nog bo där, men nu är det som sagt kört. Attans!, utbrister vi. Och vi som fått tips om det stället av en man på Backstreet som vi uppfattade det som att ha bott där för två kvällar sen och älskat det. Vi måste missuppfattat...
-So Kevin, where do YOU think we should stay?
-Hmm, somewhere close to bus station. An international youth hostel maybe, those good.
-Ah, thanks...
Vi noterar det han säger som ett ställe att undvika. Bussen han lett oss tar dubbelt så lång tid som de ska ta, men de visar Jackie Chans Police Story III: Supercop på resan på kinesiska så det gör det okej.
Vi kommer till Yangshuo vid åttatiden efter mörkrets inbrott och Alexander blir sådär förväntansfullt nervös som han alltid blir i en ny stad.
Direkt när vi stiger av bussen möts vi av en långsmal kines som hoppar på oss och upprepar på dålig engelska "you need place to stay? I have, very cheap". En sur Sarah svarar snabbt "No! We have booked. At Bamboo Inn" därpå mannen säger "No, you have not. And no rooms, holiday now!". (Vi är helt säkra på att Kevin ringt denna djävul till man och berättat att vi ska komma). Efter sjukt mycket tjat går vi med på att se ett rum på detta ställe som heter Yangshuo International Youth Hostel, mest för att ett dubbelrum kostar 40 yuen. Trötta, svettiga och irriterade som vi är tar vi rummet. En natt.
En snabbdusch senare går vi ner för att äta. Kvinnan i receptionen skriker "hello, hello heeellloooo!" efter oss så vi stannar samtidigt som hon gör något med en telefon och presto så gör äckelmannen inträde för att visa oss de olika turerna man kan göra i området. Imorgon finns en flodtur längs Li River, först buss och sedan flotte upp och ner för floden. Special price for us, of course. Och vi måste boka NUUUU innan platserna tar slut! Se så många som bokat, säger mannen och visar en bunt med sedlar (flera gånger). Efter varje äcklig mening lägger han till ett nervöst, falsk skratt. Sarah fantiserar om att ta ett samurajsvärd och... vi köper till slut resan för 100 var, efter att vi fått ner den en tjuga, och försäkrat oss om att mat ingår, och att inga andra kostnader tillkommer. Vi är tillbaka vid två dagen därpå, säger han. Och nu vill han presentera vad vi ska göra resten av vår vistelse. Vi säger irriterat nej och att vi ska äta och går därifrån. Så fort vi lämnat byggnaden är båda överrens om att checka ut så afort vi vaknar.
Sjävla staden Yangshuo var inte mycket att se. Staden omges av sjukt fina och coola bergstoppar/kullar, men känns lite som en charterlabyrint av butiker som säljer strunt, fast utan närliggande badstrand. Men som sagt, vi vet mycket väl att det är landsbyggden runtomkring staden som är the shit och detta ska vi utforska under de närmsta dagarna. Till middag äter vi Beer Fish, en lokal specialitet. En levande fisk kommer i håv till oss vid vårt bord och servitrisen frågar om den duger. Det gör den.
Den natten sover väldigt dåligt. Oväsen från gatan hörs till en bra bit efter tre, täckena är alldeles för tjocka för temperaturen som lurar runt 25 grader. Kackerlacka II träffar vi på toaletten. Och Alexander undrar hur en säng kan vara obekvämare än ett golv?
Sarah och Alexander
Dag 15: Lugnet.
När vi är ute och går vid floden efter vi checkat in på Guilin Backstreet Youth Hostel så blir båda medvetna om något som känns som ett lock för öronen, vi hör knappt något. Sedan inser vi att det är lugnet vi hör. Luften är fuktig och bekväm, temperaturen är en bit över 20 grader och även ifärd endast t-shirt blir man varm och svettig.
Mitt första intryck av stället vi bor på är att jag inte får bra feeling från de som bor här. sen inser jag varför. De är typiska backpackers som droppat in från sydostasien som bara är en tiotimmarsresa bort. Av typen som Leo kopierar kartan till i The Beach. Även att vi beskådar en 50-årig amerikansk kvinna som röker inomhus och askar på golvet bli bortförd av två poliser. Första intrycket av staden är inte på topp och vi får båda ett stort sug av att åka nånstans det är varmt på riktigt, efter vi ser moln och blixtar på väderleksrapporten för de kommande dagarna.
Vi skissar på vår flyktplan till sydligare breddgrader som ska komma träda i kraft så fort vi betat av det som finns att se i trakterna. Det lutar åt att vi åker till Bali tidigare än planerat, alltså innan Filip & co kommer det, via Kuala Lumpur. Flyger man med Airasia så leder alla vägar till KL.
När vi går genom staden minns jag något ur svenska Metro jag läste i PDF-form häromdagen. Om den danske bankiren som kommer bli den förste nordiske rymdturisten, som sa att rymden är enda chansen att upptäcka något nytt. Lycka till att hitta en plats på jorden utan Coca-Cola. Och snacka om att sätta huvudet på spiken. Den här lilla staden har två KFC, McDs, och hela stadens största torg är affischerat med Coca-Colamaterial. Och det blir så uppenbart hur såna här paradisländer suger på västs tutte och allt mer blir taffliga kopior istället för att gå sin egen skilda väg, och det gör mig ledsen.
Vi äter båda två middag för 12 yuen, och unnar oss sen helkroppsmassage i en timme för 25 yuen var (mitt livs bästa/första som jag gillat!). När vi ligger där räknar jag på hur mycket massöserna själva kan tänkas få av det vi betalat, och hur mycket de kan tänkas tjäna i månaden och ledsamheten fortsätter. Min tidigare ilska över de som blåst och försökt blåsa oss övergår till att tycka synd om dem som behöver göra det, och får dåligt samvete över att komma hit och pruta.
Alexander
En dåres försvarstal.
Men för att refera Batman Begins, aren't you worried about escalation? You pull a knife, they pull a gun?
Vi försöker hela tiden hitta nya höjder av hemskheter att utsätta varandra för. Vilket ledde till - och jag vet inte hur jag tänkte - att jag börjar suga på Sarahs haka mellan varven av kittlingar. Min flickvän har en blå haka och det är mitt fel. Förlåt Sarah. Med världen som vittne, förlåt. Jag vet att Hämnden kommer komma. Men jag ber dig. Gör den snabb och smärtfri.
Justja, förlåt för att jag skämtade om att jag skulle förstärka sugmärket varje natt när du sover och först berätta om det efter resan.
Dag 12-13: I'm throwing my arms around Shanghai.
Kina: Färgglatt och kontrastrikt.
Tisdag var en händelserik dag som bestod av konst, museum och mat. Rebecka tog med oss till ett jättehäftigt konstområde; tomma lagerlokaler/baracker fyllda med konst, olika saker för varje rum och byggnad. Tavlor, fotografier, skulpturer. Mycket fina saker som man önskar att man kunde ta med hem. Några timmar senare och några dumplings rikare begav vi oss till Exhibitions for Urban Planning-museet där man b.la kunde se en miniatyrstad av Shanghai. På kvällen vandrade vi runt i den behagliga värmen och åt hotpot och koreansk risotto.
Klockan är snart midnatt i Shanghai och jag har ett blått sugmärke på hakan. Men nu går jag händelserna i förväg.
Det hela började ca elva timmar tidigare i en varm och fuktigt storstad. Halvasiaten och greken vandrade längs de hårt traffikerade gatorna mot Huangan hospital för greken skulle vaccinera sig. Det visade sig vara lättare sagt än gjort. Tjugotal olika skyltar - varav väldigt få var tvåspråkiga - och byggnader. Vi irrar runt, frågar folk, går fel, åker hiss fel och kommer tillslut rätt. men nej, greken har tappat bort vaccinationslappen och måste fixa intyg från Sverige. För att göra en lång historia kort så slutade det hela med att greken inte får vaccinera sig än, det ska gå trettio dagar mellan sprutorna och inte fjorton som Sverige påstod.
Efter x antal dispyter var halvasiaten och greken på fredlig nivå igen (för denna gång) och kunna bege sig till det café i det franska kvarteren som Maj tipsat dem om. Mailat kom efter hennes avresa.
"Ville bara tipsa om det lilla caféet jag pratade om, det som ligger i en liten gränd och är alldeles vidunderligt mysigt och speciellt. Stället heter "Fu Mao Lian Xi" och ligger på 169 Changle Lu (nära Maoming Lu) i French Concession. När man är på 160 Changle Lu så går man in på den lilla gatan och tar tredje eller fjärde gränden till höger. Caféet ligger bakom dörr nr. 42. Det är öppet från 19.00 och framåt..."
Väl där: Mörkt. Folktomt. Ödsligt. Försiktigt öppnar de de tjocka trädörrarna och stiger in i ett mysigt litet rum, inrett i kinesisk stil med lyktor, ljusstakar, bilder på väggarna, fina dukar, några stolar. På ena väggen visas en kinesisk film från en projektor i taket. Fyra unga, kinesiska tjejer fnissar konstant åt filmen. Vi pratar med kvinnan som äger stället och dricker te. Iden bakom detta lilla cafe är att bevara det gamla, allt rivs och byggs nytt i Shanghai och man glömmer den gamla kulturen. Kontrasterna mellan de olika områdena är så stora att det ibland är svårt att förstå att det faktiskt är samma stad. Från rangliga skjul till Gucci.
Efter ris och grönsaker/kyckling tar paret taxi till Shanghai World Finance Center - världens just nu högsta byggnad! Det var gratis att åka upp till baren som låg på 92:a våningen. Utsikt över hela Shanghai som i detta läge mest verkade bestå av höga, upplysta byggnader. Gratis champagne till alla kvinnor, häftig inredning och ett jazzband som spelade. Halvasiaten besökte självklart toaletten och herregud! Hon vill bygga bo, föda barn och frodas på denna toalett! Mosaikgolv, VARM toalettsits (obs! EJ pga att någon äcklig stjärt värmt upp den innan), fleratal knappar att leka med vid toan, tvål, pappersservetter och handkräm! Toilet heaven har visat sitt rätta jag.
Ok. Det är sent och jag går igång på toaletter. Dags att sluta och låta bilderna tala. Imorgon klockan 08:50 tar vi 24-timmarståget sydväst till Guilin. Hardsleeper. Kakor, frukt, russinbröd, sushiaktiga rullar och cup-a-noodle till provianter. Alexander gnäller i bakgrunden över att LOST kommer medan vi tågar. Be för oss, vänner.
Sarah
Dag 12: Gränder och valutakurser.
Pappa Grek vill att jag ska lära mig orden ovan på kinesiska. En vänlig Gunnar bistod med assistans. Jag är inte kungen av apostrofer, men som jag förstått uttalas det ungefär som "kilaren." Andra ord vi lärt oss är nigga som betyder "den där", háde som betyder okej, och jiga som betyder "hur många?"
Jag dras till landets gränder. När vi går förbi en saktar jag ner, tittar in, och tar ett glädjefullt andetag. Tänker, där vill jag bo. Där är det vackert, dystert, osminkat, anspråkslöst - genuint. Jag ska bli bättre på att fotografera vackra gränder. Le Tour dom vi bor på ligger i en gränd. En dag på väg genom gränden till vägen ser vi kökspersonal på rökpaus som jämför hur högt de kan karatesparka för att sedan låta de andra försöka bräcka, hela tiden med cigarett i mun. Det var ett fantastiskt ögonblick jag är väldigt glad att ha fått se.
Nästa stop efter Shanghai blir Guilin och därifrån Yangshuo. Valet är mellan hard och soft sleeper. Tåget tar 24h att åka de 1600km. Flyg tar 2h men kostar 830 yuen. Hard sleeper 340, och soft sleeper 530. Man har väl inte rest i Kina utan att åka 24-timmars hard sleeper, tänker vi och tycker att det är en bra idé.
Hard sleeper är 6 bäddar per rum, 66 bäddar per vagn, och inga dörrar som går att se av bilden. Soft sleeper har svensk liggplatsstandard och lite därtill, då det är 4 bäddar per rum och med dörr. Men fan, vi ska ju utsätta oss för folk och saker, vi reser ju för att upptäcka, eller? Jag har redan mina funderingar kring det här med att isolera sig från andra resenärer genom att sova i privat dubbelrum hela tiden. Men jag gillar ju att skeda med min kärlek och det tänker jag inte kompromissa med i onödan. Det blir helt klart en annan typ av resa av att resa med sin partner än med en kompis. Någon gång vill jag pröva den andra varianten också, då man vill att det oväntade ska hända på ett annat sätt än nu.
I Guilin är det snorbilligt att bo. hostels.com serverar en buffé av boenden för två under hundralappen svenska. Och här i Shanghai betalar vi 250 natten.
Tankar om vad som komma näst skall och hur är vad som fyller våra huvuden de här dagarna i Shanghai utöver de dagslånga vandringarna vi tar genom staden när vi försöker se så mycket som möjligt. Senast var vi i Old Town där Fangbang Road var den bästa i vår mening shoppinggatan vi stött på sen vi kom till Kina. Försäljarna var inte så på om man inte började titta i deras affärer, och deras utbud var närmast det vi vill köpa vi hittat hittills. Här var det jobbigt att gå för att vi hittade så mycket vi ville köpa. Och de fina mörka möblerna! Herrejesus. Här är problemet att vi inte vet hur vi skulle få hem sånt, eller ens få det till vårt hostel. Så vi vågar inte gå in i de små möbelbutikerna, vi är för rädda för att bli olyckligt kära.
Vi har blivit bättre på att pruta. Vi kör på att Sarah spelar sur och drar iväg mig från affären för att jag inte ska köpa så mycket saker. Eller, det funkar för att vi spelar inte. Sarah blir sur och drar iväg mig. Sen ropar de efter oss. Vi fick ner kuddfodral från 280 yuan/styck till 50 för 3 på det viset. Och ett par riktigt bra conversekopior från 180 till 60, som jag ändå inte köpte. "Tänk på det!" ropade affärstjejen efter oss.
Yuanen som brukar ha ungefär bra precis samma kurs som kronan, låg när vi kom hit på på fucking 1,36 krona per yuan och varje gång vi tagit ut pengar sedan vi kom hit har det kostat oss mindre än gången förut, igår fick vi yuanen för 1,27 kronor. Det rör sig åt rätt håll och snabbt!
Nu är det förmiddag här och vi ska möta upp Rebecka för att kolla in ett konstdistrikt.
Alexander
Dag 9-11: Saké saké, me love you long time!
De senaste dagarna har vi:
-Checkat in på rätt Le Tour som kostar 200 yuen, dubbelt av vad 365 Inn gjorde mot slutet i Peking, men har hääärligt mörkt trägolv, fräscht badrum och LAN-kabel! Gratis handdukar också! Stooor dusch som man kan koppla av i och riktigt varmt vatten.
-Ätit middag med åtta utbytesstudenter från Karlskrona på sjukt snyggt inredd och flådig muslimsk-kinesisk restaurang. Inredningen var makalös och det bjöds på magdansös och sångframträdanden.
-Rebeckas 25-årsfest/Maj och Tobias avskedsmiddag på japansk restaurang där vi fick allt vi kunde äta och dricka för 158 yuen. Varm saké är kärlek. Det känns faktiskt som att vara kär när det rinner ner och värmen börjar sprida sig! Vi träffar på två till svenskar med härligt klyschiga namn, Gunnar och Ada. De är fulla av goda råd om Shanghai, vi får reda på att elongs.net är the shit för att flyga i Kina. Som deras Pricerunner!
-Sjutimmars stadsvandring i gassande sol. Vi kan inte förstå att samma stad som erbjöd 3 plusgrader och spöregn när vi kom hit nu inte har ett moln på himlen och det är 20-gradigt ute. Vi håller på att bli riktigt kära i Shanghai. Idag gick vi hela vägen till The Bund och tillbaka. Annars har vi vandrat rätt mycket i The french consession - området, pitoreska små franskinspirerade hus.
-Alexander tror han till slut gjort ett kap (och Sarah håller med) på Cybermart, en mer städad och proffsig elektronikmarknad, i form av vidvinkelkonverterare till sin EOS 400D som han får ner till 290 yuen och Canons variant i Sverige kostar över 1800:-. Det ger bilder en mild fish-eye effekt och gör att mer får plats på härliga horisontbilder.
På torsdag cirkus rör vi oss vidare till Yangshou som inte inte heter Guangshou och absolut inte är samma stad, något som Alexander trodde tills nyligen. Detta medför en del omplanerande, och det lutar åt tåg istället för flyg nu. Först till Guilin och därifrån till Yangshou.
Ps. Vi vet nog att ni läser. Vi ser det. Men inte fan kommenterar ni! Ds.
Dag 8: Regnigt Shanghai.
Maj, Rebecka och Tobias är tre svenskar från Göteborg som hyr en sjukt fin och stor lägenhet (4 sovrum! 2 badrum! balkong! tvättmaskin! gym! pool! trägolv!) på tjugotredje våningen i ett 35-våningshus med mur runtom. Gated community all the way. De pluggar statsvetenskap och skriver deras kandidatuppsatser här och har alla fått stipendier av SIDA. Maj tipsade oss om just detta hostel för att det skulle ligga jättenära deras lägenhet som i sig ligger rätt nära det franska kvarteret, dvs. i Shanghais kärna typ. Vi har fått en vägbeskrivning till deras lägenhet och ger oss ut på jakt.
Det regnar. Vi har inget paraply. Köper två dumplings (aka palt med gris + brunsås som fyllning) var på vägen till frukost. Vi går och går, smyger in på olika höghusområden, men inget stämmer. Har adressen utskriven på kinesiska, frågar folk som pekar åt olika håll eller säger åt oss att ta buss/taxi. Det ska ju vara i närheten!, tänker vi frustrerat. Lokalsinnet Alexander tar stolthet i att ha verkar ha gått upp i rök, och han tar inte lätt på att han inte hittar. Efter ha vandrat runt i säkert en timme ger vi upp och hoppar in i en taxi som kör låååångt, låååångt. Saker och ting börjar klarna för Alexander. "Jag minns nu att när jag kollade upp hostlet så fick jag två sökträffar på Le Tour.. Avfärdade det som ett fel på sidan.". Det finns alltså två stycken som heter i princip likadant och vi har hamnat helt fel. Väldigt komiskt. Imorgon kommer vi checka ut och leta upp det andra Le Tour (jag ber till kinagudarna att det är lika fräscht).
Tillsammans med Rebecka, Tobias och hans två kompisar som är på besök från Tokyo äter vi lunch. Stekta dumplings med flytande köttfyllning. Fyra stycken för 4 yuan(ja, vi lever på dumplings, men äter även annat. Pekinganka var gott och roligt att äta; man lade tunna ankbitar, grönsaker och en trögflytande sås i en liten tunn pannkaka och rullade ihop - tacostyle. Slut på matparantes). Tobias pratar flytande mandarin och väldigt snabbt har vi blivit kära och vill aldrig att han ska lämna vår sida. Att faktiskt kunna kommunicera med the locals utan handgester och sidor i bildbok, det kan man kalla att demonstrera värde.
Efter maten går vi till en liten DVD-butik som Tobias blivit tipsad om. Den ligger bredvid en fiskaffär och vi andas genom munnen. Alexander blir helt lyrisk. Det är den bästa DVD-affären han har varit i. Han är dels sjukt imponerad av antalet serieboxar de har, varav flera han vet att knappt någon har hört talas om, och dels av kvaliteten på deras titlar. De har en box med alla Woody Allen filmer hittills, och andra boxar med filmer av t.ex. Fassbinder, Renoir, Bergman, Antonioni, Angelopoulos, och ävn alla Ghiblifilmer i en fet box. Han hejdar sig från att köpa allt han vill ha, med lugnande argument som "Du har inte plats" och "De går att ladda ner", men ett halvt dussin titlar gick inte att undvika.
På kvällen äter vi middag med Majs roomies och deras kompisar, sammanlagt 10 pers som åt och åt från den snurrande glasskivan full av olika rätter och drack och drack. Vi umgicks äntligen med två kineser, men ja, de hette Steve och Justin och var från Connecticut.
Sen går vi till karaokebar (som är ett panasiatiskt tidsfördriv och inte som vi trott en japansk företeelse) med insmugglad öl och sjunger i två timmar. Stället bestod av ett oändligt antal ljudisolerade rum och uppmaningar på väggarna om att "Enjoy party". Frukt och köttfat varvas med helrör Vodka.
Sarah och Alex
Dag 7: Beijing-Shanghai.
Några sista intryck av Peking följer.
Skum gråskalig alldeles nybyggd vildavästernaktig gata.
Skön självdistans den här uppenbara kopian verkar ha.
Och en till Navid:
Dag 6: A wall? In china? Must have escaped from a zoo.
Runt nio skulle vi vara på turistbusscentralen som tog 100 yuan inklusive lunch för resa till muren. Badaling. Alarmet ringde inte. Med kaffe och dumplings stressar vi. Utanför centralen överöses vi av erbjudanden om murresor. En visar något laminerat och påstår sig vara från just samma central vi ska till. Vi avböjer. Vi betalar och forslas till en väntesal. Bara kineser, vi, och en turist som pratar ett språk med en kines vi inte uppfattar. De väntar på att vi ska bli en bussfull folk. Vi forslas ut till buss, men åker inte förrän halvtimme senare då varenda sittplats är tagen. Först säger tourguiden massa matnyttig information, på kinesiska. När hon sen river våra biljetter frågar jag om det viktigaste av det hon sa på eng. Hon tittar på oss med en blick som säger hur kom ni på bussen?, och en sekund tror jag hon tänker be oss gå. Ett annat turistpar går på. Jag säger till killen att vi ska hålla ihop, att vi är minioritet. Innan bussen börjar åka går berget av man som är chauffören runt i bussen och strängt basunerar ut mer viktig information, på kinesiska. Bussen börjar. Guiden pratar på kinesiska utan att hämta andan i tjugofem minuter. Vi håller tummarna. Turistparet snackar med den andra turisten.
Vår tur skulle från avgång till hemkomst 7.5 timmar. 1h 40m dit, 1h 40m tillbaka fick vi höra. "Okej, fyra timmar på muren. Det är inte fyskam, vi kör på det.", tänker vi. Första avstickaren blir ett vaxmuseum som kostar 40 yuan extra. Alla går in utom vi och turistparet. De visar sig vara svenskar, tjejen är halvspanjorska och den tredje turisten Brasilianare så de bondade på spanska. Hilda och Sven heter de. Det tycker Alexander är sjukt roligt och det delger han de även. Sarah suckar.
Andra stoppet är för lunch. men först: En rundtur av museum/turistshop. Maten intas vid bort om tio och det delas friskt på maten från tallrikarna som ställs fram. Efter ytterligare en timme är vi framme.
Rödflagga ordet Badaling i ditt huvud. Lägg det i samma hög som Kaustiksoda, Herpes, och Centrala studiestödsnämnden. Undvik det som pesten. När vi kommer fram får vi reda på Hilda som hört det av portugesen som hört det av en spansktalade kines att vi har två timmar innan vi ska vara tillbaka i bussen.
Badaling är en bit av den kinesiska muren, som är väldigt turistanpassad. När jag först hörde det såg jag framför mig hur man åkte buss till en grusig parkeringsplats i mitten av ingenstans, med ett tjog turiststånd och påstridiga försäljare. Fair enough. Man kan ju faktiskt ignorera dom, även om det tar emot och känns otrevligt. Vi stannar inte utanför muren. Vi stannar vid en stor asfalterad parkeringsplats framför säkert femtio stånd som på tivoli där souvenirer och mat (däribland "hanburga") och ett bygge som ser ut som ett slott byggt av sand som huserar olyckliga bruna björnar. Vi vandrar uppåt för allt detta ligger i en rätt brant uppförsbacke för att komma till muren som vi fortfarande endast sett i horisonten. Vi kan inte ens se hur man kan tänkas komma upp dit. Men bergochdalbana (!) finns som kan ta oss dit för 30 yuan enkel eller 60 yuan T/R. För att få se liite av den jädra muren så pröjsar vi motvilligt för att iallafall uppfärden, och väl uppe och färdigmurade hitta vägen ner. Banan går genom ett berg och väggarna är prydd med figurer, däribland Hello Kitty-figurer och Nalle Puh. Vi gapar av paffhet. Men nu, nu ser vi den. Vi är uppe! Även om 40 minuter av våra två timmar har gått åt till att ta sig upp. Och herrejesus vilken mur! Ett sådant bygge! Vilken hängivelse! Någon gillade veeerkligen inte mongoler.
Sträckan vi är på är brant upp, brant ner, brant upp, brant ner, och det här kommer vi känna av dagen efter. Vi ser en punkt 3km bort dit man skulle kommit om man gått upp. Vi börjar raskt röra oss framåt, bland alla andra besökare som också vill få ut det mesta av sina två timmar på muren. Upplevelsen var inte helt olik en högtrafikerad cenral gågata. Det trängs friskt och vi tar oss framåt, ibland pausar vi för att ta in det majestätiska i det som går att se åt alla riktningar. Sen kommer vi till en återvändgränd. Efter halva vägen går det inte att ta sig längre. Framför oss då är ett fritt fall på 10m mellan sektionen man tar banan upp till och sektionen man kommer till om man går. Vi rör oss tillbaka för att leta efter en annan gångväg ner. Men tror ni det fanns en annan gångväg ner? Nej. Det fanns det ju inte. I vad som bara kan ses som ett knep för att locka upp maximalt antal besökare såsom oss själva upp för linbanan så säljer de enkelbiljetter när de vet att en enkelbiljett är värdelös utan en likvärdig för att åka ner. Well played, China. Well played.
Sarah säger att jag inte får blogga bittert, att det inte får bli en arg blogg. Men jag ser mig inte som arg, utan lite visare, och om någon annan som ska till Kina läser detta och undviker Badaling, då var det värt det. Muren ar valdigt maktig och maste ses. Helt klart. Men nagon annanstans!
Vi har fortfarande inga bilder pa oss tva dar vi bada ser vettiga ut.
Grisar och gigabytes
Under gårdagen ramlar vi över Pearl Market på väg till Temple of Heaven. Ingen av oss är särskilt sugna på pärlor, men när vi ändå är där så kan vi ju kolla läget, tänker vi. Visar sig att Pearl Market var lika mycket inriktad på pärlor som Silk Market var på silke. Och det är inte mycket. Inuti möts vi som på Silk Market av skrik från alla håll och kanter som vill sälja oss klockor, glasögon, minneskort, MP3-spelare, smycken, skjortor, kameror. Minneskort, det behöver vi ett stort ett till vår resedator. En plats att dumpa bilder på när datorn och kameran är full.
Dagen innan har jag kollat upp just minneskort på amazon.com för att ha riktmärken. 8gb för $15 (ca 120), 16gb för $32 (ca 270). En finnig kille i skrynklig vit skjorta och löst hängande slips vill sälja mig ett Sandisk 8gb kort för 500. Jag säger, de här kostar 100 yuan hemma, varför ska jag köpa av dig? Han prutar och gnäller och jag håller fast vid min frågeställning. När han kommit ner till 120 säger han att han inte kan sälja för lägre, för kolla, kolla in hans anteckningsblock, där står inköpspriset och han kan ju inte göra förlust. Anteckningsblocket har inget som liknar någon relevant information i och han fäller snabbt ihop det efter att ha viftat det i mitt ansikte. Han förklarar att Sandisk har 5 års garanti och att det går att köpa kopior för mindre, men att andra kan blåsa en och sälja dig ett engigs som ser ut som 8 gigs. Efter jackköpet är jag härdad, avböjer, går vidare. Nästa kille är yngre, finnigare, ser hippare ut, och har inte Sandisk 8 gig. Han erbjuder mig Kingston 8gb istället, lägger fram förpackningen och börjar på 350. Nej tack, jag kan köpa hemma för 100. Sen säger jag, den här förpackningen är öppnad.. Han säger, jag har demonstrerat för en annan.
-8gb really? Show me. Han tar fram kortet, tar fram en laptop och stoppar in kortet.
-See? 7,72gb free. Good thing you ask to see. Others sell you card that is one giga but this you see is eight giga.
-Yes, but I won't pay more than 100.
-140.
-No, thanks, bye.
-120.
-No...
-Okay, okay, 100.
Sarah tar fram pengar ur väskan och jag får kortet. Han ler och säger
-Oah, you know price.
Jag ler tillbaka.
På väg därifrån ropar han 32gb USB? 160? 120? 100! Jag frågar lockat, 100?! men Sarah drar mig vidare. Tio meter senare frågar nästa finnige vitskjortade yngling mig om jag vill köpa minneskort. Jag säger att jag nyss köpt ett, han frågar hur stort och hur mycket, sen erbjuder han mig 16gb för 100. Jag säger, lägg av, 16gb? Visa!
Han tar fram ett kort, stoppar in i datorn, oc mycket riktigt visar Windows egenskaper-fliken 15,6gb sammanlagt. Men bara 14gb ledigt. Jag frågar varför det finns saker på kortet, och han säger att han demonsterat det i en killes kamera för där finns mycket riktigt en DCIM-mapp som kameror skapar. Men det finns inget i mappen. Han formaterar kortet, men sen hittar han inte det bland de många externa enheterna som listas i Windows explorer, han klickar på nån men den är bara på 988mb. Eftersom Windows är på kinesiska är jag inte mycket till hjälp. Och jag har ju just köpt ett kort så jag avböjer och går vidare.
När vi är och går i Temple of Heaven-parken gnager frågan om jag fick kortet jag fått demat från försäljaren eller om det var en annan förpackning, för min uppmärksamhet var delad när jag hjälpte Sarah få upp ryggsäcken. Klockan är runt fem vid det här laget, och vi sätter oss på en parkbänk samtidigt som solen har börjat göra sin sorti. Jag tar fram Kingstonförpackningen, sätter på vår resedator och stoppar in kortet. "Egenskaper" visar mycket riktigt på 7,72gb ledigt, 0 byte använda. Jag pustar ut, ler, och skriver "8gb" som namn för enheten. Då poppar ett felmeddelande upp som säger emot det jag försöker göra. Jaja, tänker jag. Öppnar formatera-fliken. 988mb föreslår den att jag får efter formatering. Jag pillar med olika filsystem, FAT, FAT32, NTFS, för att kolla vad som kan vara fel. Sen blir det så pinsamt uppenbart att de manipulerat ett engigskort och paketerat det som ett 8 gigs. Jag tar ut kortet och inspekterar det noggrannt. Nog fan är det en Sandiskkort de satt på "8gb SDHC Kingston"-märke på. Men nu händer det intressanta.
Istället för att skrika, eller gasta, eller insistera på att vi ska tillbaka dit för att jag ska få min rätt ser jag mig omkring. Jag sitter i en vacker kinesisk park med mitt livs kärlek. Ljuset är så där magiskt som det blir runt 5-6 den här årstiden och luften är mild. Jag är så fantastiskt tillfreds med vart jag är och med mitt liv. Jag tar ett djupt andetag, och släpper det. Nu vet jag, tänker jag. 136 kronor för lektionen att kineser är ljugande lömska as som aldrig ska ges the benefit of a doubt, tänker jag. Misstänk alla, det går inte att läsa av dem som man är van vid att kunna läsa av folk. Och de skäms inte för sig. Cykelchaffisen första dagen smet inte skamset iväg, han ville ha mer pengar efter att ha lämnat av oss fel, och den här killen försöker sälja mig ett 32 gigs USB-minne direkt efter utan att blinka. Följt av en annan kille som vill sälja mig 16gb som såklart också var mixtrat med på samma vis.
Det kanske inte var ett riktigt megahinduistlugn jag kände som min mor skulle vara stolt över, men det var det närmaste jag någonsin kommit ett sådant i en sån här situation. De som känner mig vet att jag inte hanterar orättvisor väl, och jag vänder sällan andra kinden till.
Var inte ett offer, våga ifrågasätta. Våga säga "varför?".
Vilket blir bryggan till vår middag samma kväll. Vi somnar till på eftermiddagen, vaknar, ser senaste Heroes (skitserie!) och går ut för att äta middag vid nio. Restaurangen på Qianmengatan det varit kö till varje gång vi gått förbi som vi haft siktet på stänger precis, och många andra ställen likaså vid den här tiden. Vi undviker de som känns som turistfällor, och de som står folktomma och går in i den typen av gränd tuppfajter skulle kunna hållas i för att hitta en mindre restaurang med en runt bord fullt av mat på och kineser kring. Vi beställer från bilder i menyn av en väldigt sympatisk servitris som verkligen anstränger sig för att förstå oss med lexikon. Det i kombination med den underbara bildboken jag fick av storasyster med bilder på allt mellan himmel och jord gör att vi förstår att det vi båda beställt är gris. Sen får jag istället för gris i en god röd sås som den dåliga bilden enligt mig antytt, istället kall soulfoodaktig itusågad gris. Vår första kulinariska nitlott!
Sarah delar kärleksfullt med sig av sin mat och med riset vi beställer blir vi lagom mätta. Sen kommer notan, 86 yuan. Den lätt dyraste måltiden hittills. Vi betalar, och är på väg att gå. Men sen räknar jag på det och det går verkligen inte ihop. Jag tar en meny från ett annat bord och plussar ihop vår beställning till 40. Jag ropar dit servitrisen och räknar ihop det och hon förklarar att ölen kostade 15 styck. Jag säger, ok, då är vi på 70? Besticken är tvättade på annan ort i 380 grader, och det är 6 till för oss två. OK, då är vi på 76? Hon går iväg och snackar med någon över henne och kommer tillbaka med en tia och ber om ursäkt. Kanske lite väl detaljerat, men poängen jag vill förmedla är att här spelar det ingen roll hur trevlig eller hjälpsam någon verkar. Om något inte verkar helt rätt, fråga och nöj dig inte med att det är billigare än hemma.
Nu: Pekinganka!
Alexander
Dag fyra: Sarah tar ordet.
Efter x antal timmar i parker och på evighetslånga gator hoppade vi på en tunnelbana (tack gode gud att Alex är van vid Atens tunnelbanesystem och har superkoll) till Wudaokou. som är ett studentområde med boutiques, barer och cafeer. Med tomma magar anländer vi till baren Lush som ligger våningen över en bokaffär. Enkelt, men mysigt och modernt med kinser och turister. Billiga drinkar, uppmaningar om att bli aspackad på väggarna, vattenpipor, daiquries stora som hus och tre-för-två öl. I say no more.
Vi är två rastlösa själar som gillar att flytta. Efter en natt checkade vi ut från Leo gick tvärs över gatan till 365 Inn istället. Billigare, finare och inte smörig personal med påhittade engelska namn. Gatan vi bor på kan liknas vid ett mindre turistigt Koh san Road i Bangkok. Små affärer, skabbiga restauranger och jättemycket folk. Grillade kycklingar som roterar framför ens ögon, cow fetus står på menyerna och tusentals stånd som säljer spett med kanderade frukter. Det måste vara lågsäsong här nu, jag kan räkna antalet turister på fingrarna känns det som, vilket inte är något negativt i sig såklart. Jag kan inte släppa att alla stirrar hela tiden. Främst män, men även kvinnor. Jag som hade förväntat mig att smälta in totalt, en blek halvasiat med fula backpackerkläder. Men nej, jag verkar vara väldigt underhållande för Pekings invånare. Oftast ler jag stint tillbaka, men ibland tar ilskan över och jag väser sammanbitet "jamen stirra på bara, för faaaan" vilket Alex tycker är mycket roande.
En annan rolig detalj är att småbarnen (1-3 år?) inte har blöjor, utan har som små luckor vid baken på sina dräkter och underkläder istället. Sen vi anlände har vi nog sett 4 barn kissa på gatorna/parkerna med föräldrarnas hjälp och 1 barn bajsa öppet på gatan. Dom behöver inte dra ner kläderna, utan öppnar bara luckan därbak.
Vi är såklart tuffa och äter allt. Köttspett som till 80% består av fett, degklumpar med rosa griskött i till frukost.. Menyerna är oftast på kinesiska (om man har tur finns bilder) och man pekar på något och hoppas på det bästa. ibland blir det fel, men oftast är det ok. idag valde dock Alex något som i min mening såg ut som rött kött. Jag sa lite tveksamt "det såg så rött ut.." och Alex svarade glatt: "Det är nog en god sås ju!". Fem minuter senare stirrade vi på en liten tallrik fylld med kalla, rosa grisbitar med MYCKET ben i. Tänk er hackad ryggrad från en gullig gris. Det blev till att dela min mat såklart. Idag besökte vi Temple of Heaven och fick se massa kinseser dansa, sjunga, sporta osv. Sjukt coolt! Vi var även på Pearl Market, men det får Alex skriva mer om. Jag har fått väldigt ont i ena benet (JA, ok, otränad brud som gått ovanligt mycket dessa dagar, jag vet!) men vill ändå bestiga MUREN imorgon eller dagen efter det. Sen har vi nog inte så mycket planerat ochh funderar på att bege oss till Shanghai ganska snart.
Dag tre: Pekingparker.
Vi vaknar tidigt för att hinna med Sagas frukost. Har svårt att hålla mig för skratt när jag ser priserna och omvandlar dom till dumplings som är min nya valuta. Valet mellan en omelett och 30 dumplings är inte svårt. Vi checkar ut från Saga med dumplings i magen och beger oss till det så otroligt lovordade Leo Hostel på Dashilar Xijie, en gata som känns mer Chinatown än något annat hittills. Loggan är en gul gubbe med den typiska trekantshatten. Är det mindre förolämpande när kineserna själva använder en sån gubbe? Vårat dubbelrum kostar 150 yuan, och vi tycker vi gjort ett kap, då förra rummet kostade 140 men hade delad dusch, och här får vi egen.
Väl incheckade känner vi lukten. Det är som att vara i en rumsformad gammal buss med luftkonditioneringen på sedan 1973. Fuktigt och kallt, kanske även mögel? Är ingen expert men får en känsla av obehag och det är dessutom ett blått sken som sköljer över rummet och ingen av oss vill vara där längre. Vi går på upptäcksfärd och kollar de andra hotell och hostels som finns på gatan. Min favorit var ett 200-årigt hostel där ett i mina ögon charmigaste rummet och sängen hittills bara skulle kosta oss 80 yuan natten. Sen ser jag Sarahs blick när vi kollar den delade duschen och jag inser att jag kommer aldrig få sova i den mörkbruna träsängen. Den matnyttiga promenaden ger oss koll, och en i skrivande ny favorit i 365 Inn på samma gata som Leo där tvillingrum med två 120-sängar, fritt internet och eget badrum kostar 120 yuan.
Mitt under rundvandringen börjar Sarah må dåligt. Hjärtklappning och darrhjärta som antagliggen orsakats av sjukt lång vandring med 15 kgs ryggsäck och brist på vatten. Väldigt oroligt ger jag henne rikligt med vatten och leder henne försiktigt som man gör en pensionär runt i jakt på bankomat, som behövdes innan vi kunde äta något som inte var besläktat med kroppkakor. Efter mycket letande och arga skrin finner vi att bankomater i regel håller till i tunnelbanestationer. Här kunde jag äntligen lugna ner mig, som trott att magneten i Sagas nyckelkort avmagnetiserat alla kontokort, något som hände i Turkiet för några år sen och som jag ändå lyckades glömma tillräckligt länge för att lägga allt i samma ficka. Men vänstra ÄR liksom mobilfickan, och allt annat hamnar i högra. Så är det bara.
Med mat i magen fortsätter vi till Jinshangparken för att njuta av den tipsade utsikten över Den förbjudna stadens tak. Inträde, 2 yuan. Synen var värd strapatsen, och det var en alldeles utmärkt park dit de lokala kommer för att slappna av och sporta - och jag kanske inbillar mig, men det är mest kineser som vi ser fota överallt. De är värre än turisterna även på hemmaplan! Det gör att man kan ta fram sin pinsamt stora turistkamera och fota saker med mindre vel.
Efter Jinshang går vi till Beihaparken bredvid där trampbåtarna har stängt för dagen till mitt stora förtret, men ändå erbjuder en väldans skönhet för de 5 yuan i inträde.
Dag två: Rundvandring.
Blivit behandlad som kändisar av kinesiska killar som man själv trott ska råna en medan de bara vill ha bild på en med dom, check. Silk Street, check.
Alex får ner "Giorgio Armani"-jacka från 750 till 180 yuan men är osäker vem som segrade (Enligt Sarah är det ingen tvekan om vem som vann). Varför jacka behövde inköpas till vindiga Peking när minst fyra filmfestivaljackor pryder Göteborgslägenheten är en utmärkt fråga som Alexander inte har svar på.
Den förbjudna staden, check.
Tian'amen Square aka Den himmelska fridens torg, check. Blivit inbjuden till "free art show" i förbjudna staden och avböjt, check. "Men nu var vi elaka, hon ville ju bara ge oss ett bra gratistips!" - Sarah sekunden innan hon inser vad hon läst om just dessa "konstuställningar".
Angående era kommentarer om gårdagens taxiresa, så hade taxameter på cyklar varit något! Idag har vi vandrat runt staden i nio timmar, med små födostopp. Dumplings till frukost (3 yuan för fyra), kycklingsoppa (med vita miniminiräkor i) till lunch (8 yuan) och spett från gatustånd (2 yuan styck) till middag.
Hem unnade vi oss taxi med en noggrann Alexander som utan att blinka stirrade på taxametern hela resan. Annars bemästrar vi även det kinesiska tunnelbanesystemet utan problem. Saker som vi trott skulle vara jobbigt; antalet människor och just tunnelbanesystemet kan vi säga att vi klarar av förvånansvärt utan problem.
Saga Youth Hostel är ett litet paradis för människor som är vana att bo bland kackerlackor, kissfläckar på lakanen och obefintlig städning. det är rent, man vågar faktiskt ligga ned i dubbelsängen och både duschen och toan är i frächare skick än hemma i Göteborg.
Aaron, amerikansk couchsurfare som verkar ha ett coolt R&D jobb, har bjudit oss till Centro, en chill klubb som även Lonely Planet lovordar. Men trötta fötter har veto och det lutar åt tvåyuansöl och film.
Annars funderar Sarah mest över varför alla stirrar (för en gångs skull inte paranoia) och varför ingen verkar tro att hon är är en äkta kinaflicka.
Tankar: Ingen, INGEN kan det minsta Engelska utanför Silk Street. Inte ens de i serviceyrken.
Offentliga toaletter är i förvånansvärt bra skick, och gratis, om även hittills uteslutande i håligolvet-form.
Unga killar jobbar ofta som vakt av något slag i alldeles för stora rockar.
Hur vet man att köttbitarna på grillspetten i stånden inte är gjorda av inälvor eller hundpung?
Vad är dealen med husen på sista bilderna? Och vad är det för hål?!
Dag ett: Peking.
-Aah, Saga, yes, Shija Hutong. 50. There is holiday, expensive now.
-What holiday?
-Eh, holiday! You understand holiday?
-No, no thanks. Not fifty.
-How much?
-Fifteen. And I know that's more than it should cost.
Efter lite fram och tillbaka med ett ansträngt leende på mina läppar då förhandlingar ska ske glatt här, så är vi schyssta och erbjuder 20. Han säger okej, och bär in våra väskor i bakre utrymmet där vi också klämmer in oss på sin minimala cykeltaxi gissningsvis från femtiotalet. Jag och Sarah är helt paffa och börjar skratta åt det hela. Jaha, Peking bakifrån, det är också ett sätt att få ett första intryck. Efter fem minuter av vingligt oroligt åkande stannar mitt på en smågata och pekar på hörnet "Saga! On corner.". Det är ungefär hit jag skulle åkt tillbaka om jag hade en pimpad tidsresande DeLorean. För jag har ju läst och hört om taxichaufförer som lämnar folk på fel ställen. Och jag vet ju att man ska se till att man kommer dit man ska. Men innan det finns tid att reflektera över det blir det ännu värre. Jag har 18 löst, och en 50-lapp. Jag ger honom 50-lappen och ber om växel. Just då trodde jag till och med att jag skulle få växel. Sen som magi så går den inte att se längre. Nu börjar det. "Oah, this only 6 dollar. We say 20 dollar. You give me 150 yuan more.". "Uh, no, 20. Not dollar. Yuan.", svarar jag sammanbitet, och fortfarande med en variant av leende på läpparna. Samtidigt åker en polis förbi på vespa (!) som jag försöker vifta till mig. Då reagerar cykelchaffisen och börjar gå mot hörnet han pekat på, och säger, att vi tar hjälp av de på hostelet. När vi närmar oss hörnet så svänger han och säger att hostelet ligger dääär borta och pekar ett kvarter bort. Varför försökte du släppa av oss här då, frågar jag irriterat. "This street only walking". (DeLorean, vart äär du?) Han fortsätter snacka om dollar, jag fortsätter säga 20, han säger något om att cykeltaxi är dyrt på grund av flygplan. Jag tröttnar och insisterar på att få se vårt hostel. Han velar och verkar inte vilja gå längre. Säger, okej, ge mig 50 till så nöjer jag mig. Jag vägrar, han börjar gå, Sarah säger låt honom gå, i stunden känns det som alla sneögda är emot mig.
Samtidigt som jag försöker förstå hur Sarah tänker, så smiter han iväg. Vi ser omkring oss och är inte ens nära dit vi skulle. Nu är du jättesur va?, frågar Sarah nästan småroat. Följt av "Vi blev blåsta, så är det bara." Jag undrar varför hon kände sig manad att säga det där medan jag mentalt ollar chaffisens hela släkt. Med tunnelbana och promenad lyckas vi ta oss dit vi ska. På tunnelbanan röntgar de ens väskor, och antingen är jag väldigt paranoid eller så tittade många på oss.
40 armhävningar och en varm dusch senare på vårt Hostel får allt det andra att kännas mindre i jämförelse. Vi lämnar grändgatan i bor på, och vandrar längs en hutonggata med gatustånd, restauranger, småaffärer, varvat med flådiga lyxhotell. Köper vattenflaska på ett supermarket som också finns i Grekland. När hungern tar över sätter vi oss på första matstället som inte väcker varningssignaler. Det är vi och några kinesiska par. Servitrisen kan inte engelska och pekar på våra bordsgrannars mat och vi nickar. För 58 yuan får vi en gryta över levande eld med kött, lök, vitlök, samt tallrikar med färsk svamp, sallad, och köttbullar att doppa i grytan. Att dricka kom kokat kranvatten i tekanna. Det var gott, hett, och vi vet inte än om det var ett bra pris.
Sussi, en släkting till dig förlovade sig på vårt hostel!
Alexander
Over and out.
Hejdå Sverige. Hejdå kyla. Hejdå slask. Hejdå det bleka ansikte jag ser varje gång jag tittar i spegeln. Hejdå. Hej det nya. Hej på det färgglada. Hej folk, menyer, kultur, skyltar som jag inte förstår. Jag heter Alexander, vad heter du?
Om 150 minuter lyfter planet. Allt har gått pinsamt bra och smärtfritt hittills, med den senaste veckan full av härliga avsked, bra tips och nya bekantskaper. Undrar vad och när något kommer gå fel. Ser inte fram mot första taxiresan... Joakims Frida tipsade oss om Saga Youth Hostel och där blir vi första natten. Sen vem vet. Mail har gått ut till intressanta Couchsurfare. Blädderbok med bilder på allt mellan himmel och jord för oss att peka på när vi behöver kissa äta sova polisanmäla fick vi av syster. Hörs från andra sidan!