Dag 12-13: I'm throwing my arms around Shanghai.


Kina: Färgglatt och kontrastrikt.

Tisdag var en händelserik dag som bestod av konst, museum och mat. Rebecka tog med oss till ett jättehäftigt konstområde; tomma lagerlokaler/baracker fyllda med konst, olika saker för varje rum och byggnad. Tavlor, fotografier, skulpturer. Mycket fina saker som man önskar att man kunde ta med hem. Några timmar senare och några dumplings rikare begav vi oss till Exhibitions for Urban Planning-museet där man b.la kunde se en miniatyrstad av Shanghai. På kvällen vandrade vi runt i den behagliga värmen och åt hotpot och koreansk risotto.




Klockan är snart midnatt i Shanghai och jag har ett blått sugmärke på hakan. Men nu går jag händelserna i förväg.

Det hela började ca elva timmar tidigare i en varm och fuktigt storstad. Halvasiaten och greken vandrade längs de hårt traffikerade gatorna mot Huangan hospital för greken skulle vaccinera sig. Det visade sig vara lättare sagt än gjort. Tjugotal olika skyltar - varav väldigt få var tvåspråkiga - och byggnader. Vi irrar runt, frågar folk, går fel, åker hiss fel och kommer tillslut rätt. men nej, greken har tappat bort vaccinationslappen och måste fixa intyg från Sverige. För att göra en lång historia kort så slutade det hela med att greken inte får vaccinera sig än, det ska gå trettio dagar mellan sprutorna och inte fjorton som Sverige påstod.

Efter x antal dispyter var halvasiaten och greken på fredlig nivå igen (för denna gång) och kunna bege sig till det café i det franska kvarteren som Maj tipsat dem om. Mailat kom efter hennes avresa.

"Ville bara tipsa om det lilla caféet jag pratade om, det som ligger i en liten gränd och är alldeles vidunderligt mysigt och speciellt. Stället heter "Fu Mao Lian Xi" och ligger på 169 Changle Lu (nära Maoming Lu) i French Concession. När man är på 160 Changle Lu så går man in på den lilla gatan och tar tredje eller fjärde gränden till höger. Caféet ligger bakom dörr nr. 42. Det är öppet från 19.00 och framåt..."

Väl där: Mörkt. Folktomt. Ödsligt. Försiktigt öppnar de de tjocka trädörrarna och stiger in i ett mysigt litet rum, inrett i kinesisk stil med lyktor, ljusstakar, bilder på väggarna, fina dukar, några stolar. På ena väggen visas en kinesisk film från en projektor i taket. Fyra unga, kinesiska tjejer fnissar konstant åt filmen. Vi pratar med kvinnan som äger stället och dricker te. Iden bakom detta lilla cafe är att bevara det gamla, allt rivs och byggs nytt i Shanghai och man glömmer den gamla kulturen. Kontrasterna mellan de olika områdena är så stora att det ibland är svårt att förstå att det faktiskt är samma stad. Från rangliga skjul till Gucci.



Efter ris och grönsaker/kyckling tar paret taxi till Shanghai World Finance Center - världens just nu högsta byggnad! Det var gratis att åka upp till baren som låg på 92:a våningen. Utsikt över hela Shanghai som i detta läge mest verkade bestå av höga, upplysta byggnader. Gratis champagne till alla kvinnor, häftig inredning och ett jazzband som spelade. Halvasiaten besökte självklart toaletten och herregud! Hon vill bygga bo, föda barn och frodas på denna toalett! Mosaikgolv, VARM toalettsits (obs! EJ pga att någon äcklig stjärt värmt upp den innan), fleratal knappar att leka med vid toan, tvål, pappersservetter och handkräm! Toilet heaven har visat sitt rätta jag.



Ok. Det är sent och jag går igång på toaletter. Dags att sluta och låta bilderna tala. Imorgon klockan 08:50 tar vi 24-timmarståget sydväst till Guilin. Hardsleeper. Kakor, frukt, russinbröd, sushiaktiga rullar och cup-a-noodle till provianter. Alexander gnäller i bakgrunden över att LOST kommer medan vi tågar. Be för oss, vänner.

Sarah

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0