Dag två: Rundvandring.




Blivit behandlad som kändisar av kinesiska killar som man själv trott ska råna en medan de bara vill ha bild på en med dom, check. Silk Street, check.

Alex får ner "Giorgio Armani"-jacka från 750 till 180 yuan men är osäker vem som segrade (Enligt Sarah är det ingen tvekan om vem som vann). Varför jacka behövde inköpas till vindiga Peking när minst fyra filmfestivaljackor pryder Göteborgslägenheten är en utmärkt fråga som Alexander inte har svar på.

Den förbjudna staden, check.

Tian'amen Square aka Den himmelska fridens torg, check. Blivit inbjuden till "free art show" i förbjudna staden och avböjt, check. "Men nu var vi elaka, hon ville ju bara ge oss ett bra gratistips!" - Sarah sekunden innan hon inser vad hon läst om just dessa "konstuställningar".

Angående era kommentarer om gårdagens taxiresa, så hade taxameter på cyklar varit något! Idag har vi vandrat runt staden i nio timmar, med små födostopp. Dumplings till frukost (3 yuan för fyra), kycklingsoppa (med vita miniminiräkor i) till lunch (8 yuan) och spett från gatustånd (2 yuan styck) till middag.

Hem unnade vi oss taxi med en noggrann Alexander som utan att blinka stirrade på taxametern hela resan. Annars bemästrar vi även det kinesiska tunnelbanesystemet utan problem. Saker som vi trott skulle vara jobbigt; antalet människor och just tunnelbanesystemet kan vi säga att vi klarar av förvånansvärt utan problem.

Saga Youth Hostel är ett litet paradis för människor som är vana att bo bland kackerlackor, kissfläckar på lakanen och obefintlig städning. det är rent, man vågar faktiskt ligga ned i dubbelsängen och både duschen och toan är i frächare skick än hemma i Göteborg.

Aaron, amerikansk couchsurfare som verkar ha ett coolt R&D jobb, har bjudit oss till Centro, en chill klubb som även Lonely Planet lovordar. Men trötta fötter har veto och det lutar åt tvåyuansöl och film.

Annars funderar Sarah mest över varför alla stirrar (för en gångs skull inte paranoia) och varför ingen verkar tro att hon är är en äkta kinaflicka.

Tankar: Ingen, INGEN kan det minsta Engelska utanför Silk Street. Inte ens de i serviceyrken.
Offentliga toaletter är i förvånansvärt bra skick, och gratis, om även hittills uteslutande i håligolvet-form.
Unga killar jobbar ofta som vakt av något slag i alldeles för stora rockar.
Hur vet man att köttbitarna på grillspetten i stånden inte är gjorda av inälvor eller hundpung?
 Vad är dealen med husen på sista bilderna? Och vad är det för hål?!


Kommentarer
Postat av: Konstantin

min nybörjarekramp är boven till min oacceptabla förseelse.Som Lasse säger,det tar sin tid för att bli interaktiv.Passivt alltså,har följt era resa från första dag och skrattat och bli förbannad med råa blåsningen med cykeltaxi.Jag kände igen bilden av Al stirrandes på taximeter i Atenstaxi som Sarah berättar.Är gatornasnamn med latinska bokstäver också?

2009-03-12 @ 12:34:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0